Зелените Варна

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

ПП Зелените подкрепят декларацията относно продажбата на имоти държавна собственост от Морската градина

Е-мейл Печат ПДФ

На вниманието на

Министър-председателя на Република България

Господин Бойко Борисов

Главния прокурор на Република България

Господин Борис Велчев


ДЕКЛАРАЦИЯ

На неправителствени организации и граждани от гр. Варна


Относно: Продажбата на имоти държавна собственост от Морската градина, извършена чрез Областния управител от квотата на ДПС - Христо КонтровУважаеми господин Премиер-министър,

Уважаеми господин Главен прокурор,


На 15 юни т.г., непосредствено след избора на евродепутати и очертаващия се разгром на тройната коалиция, Областният управител на Варненска област - Христо Контров узакони сделка, за продажба на 5 парцела с обща площ от 117.7 дка (които продава без търг) от варненската Морска градина, в най-атрактивната й част, в разрез със Закона и обществения интерес. Купувач е „Холдинг Варна” АД, част от групировката ТИМ и участник в разработването на новия Общ устройствен план (ОУП) на Варна, който беше приет от НЕСУТРП без да е било проведено общественото му обсъждане от гражданството, както е съгласно клаузите на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Обезпокоени сме и от многобройните сигнали за манипулиране на проекта за нов ОУП в полза на корпоративни интереси без оглед спазване на обществения интерес, включително и чрез извършвани плащания на суми от фирми, и отделни граждани на проектантите на плана „ТПО Варна ЦППБО” ЕООД, еднолична собственост на „Холдинг Варна” АД. До сега никоя институция освен Европейската комисия в лицето на Жозе Мануел Барозо не откликна на тези сигнали и не започна разследване!

За закупуването на 117,7 дка от Морската градина на Варна, от Холдинг Варна АД се позовават на придобито право да вземат земята, ако счетат, че е нужна за реализацията на спечеления от тях през 2007 г. проект "Алея първа". Същият проект беше обявен за обществено обсъждане и категорично отхвърлен от варненци, но това изглежда не означава нищо за общинската и областна администрация във Варна. Явно не означава нищо и приетия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, защото проектът „Алея първа” не отговаря на изискванията на този закон и следва да отпадне.


Налице са и други сделки с държавна земя в последните дни на правителството. Със Заповед № РД-09-7706-110/2/ 19.06.2009г. Областна управа Варна продава имот с площ 3501.00 кв.м в „Приморски парк”, местност „Салтанат” за сумата от 425 804,00 лв. без ДДС на „Свети Свети Константин и Елена Холдинг” АД, също собственост на ТИМ. Имотът е бил обявен за продажба на търг с изключително ниската начална тръжна цена в размер на 387 804 лв. За участие в търга са обявени тенденциозни условия, които максимално да ограничат възможността на фирми и граждани за участие в тръжната процедура, като за юридически лица: минимален уставен капитал 2 млн. лв и чиста стойност на активите по баланс не по-малко от 15 млн. лв; за физически лица - чиста сума на активите по баланс 50 млн. лв и печалба след данъчно облагане минимум 1 млн. лв.

Подобна на горната е и сделката за имот закупен на търг от „Холдинг Варна” АД. Със Заповед № РИ-09-8500-20 /19.06.2009 г. Областна управа Варна продава поземлен имот с площ 3946,00 кв.м. в „Приморски парк”, местност „Салтанат”, при начална тръжна цена в размер на 437 095 лв. без включен ДДС, на „Холдинг Варна” АД за сумата от 480 095 лв. Заповедите за обявяване на тръжните процедури и за продажбата на имотите са налични в сайта на Областна управа - Варна. По подобен начин на изключително занижени цени „Свети Свети Константи и Елена Холдинг” АД е придобил имот находящ се във Вилна зона - Варна с площ от 3937,00 кв.м за сумата от 257 066 лв. без включен ДДС – Заповед № РИ-09-8500-15/ 09.03.2009 г. на Областния управител на Област Варна. Пазарната цена на всеки от тези имоти е не по-малко от 3 млн. евро.

В същото време в медиите се появи информация за "подаряване" (харизване) на 300 дка горска земя на курортен комплекс "Русалка", собственост на олигарха Николай Банев от областния управител на Добрич, също от квотата на ДПС. Очевидно горните събития не са случайни, като най-вероятно са предприети координирано с централата на ДПС и Ахмед Доган с неговите обръчи от фирми.

Само за няколко месеца Областният управител на Варна продава на изключително занижени цени атрактивни и от изключителна важност за варненци държавни имоти на фирми собственост на ТИМ.

Ето защо ние, долуподписаните граждански сдружения и граждани от град Варна, изхождайки от интересите на гражданите, настояваме да предприемете незабавни действия за изясняване законността на сделките на областните управители от Варна и Добрич – и двамата от квотата на ДПС, съгласно прословутата формула 8:5:3.

Настояваме да се потърси отговорност на всички властимащи лица за извършване на гореописаните сделки и за процедирането на градоустройствени проекти по абсолютно незаконен начин и в условия на корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние.

Настояваме за незабавно отстраняване на двамата областни управители, ако са нарушили закона и интересите на българските граждани или са съдействали за извършване на корупционни сделки с държавна собственост

Настояваме да бъдат публикувани в интернет: списък на имотите държавна собственост - частна и публична, списък на имотите общинска собственост - частна и публична, както и списък на заменките на държавни и общински имоти на територията на Варненска област през последните 10 години.

Очакваме Вашите реални действия с което да затвърдите позицията си за налагане на законност в България, която декларирате.


За НПО - град Варна:СОПА :СНЦ „Обединено гражданско сдружение" :ООС „Едно” :ОЦОСУР :НАББ :БДЗП :ГС „Зелена Варна” :Инициативен комитет на родители и граждани :Инициативен комитет „Изгрев” :Инициативен комитет „Сотира” :Инициативен комитет „Възраждане” :Инициативен комитет „Виница” :
За подкрепящи декларацията партии:ПП „Зелените” :
+/-
Само регистрираните могат да коментират!
 

Главно меню


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/bulgreen/public_html/varna/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Бъди активен


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/bulgreen/public_html/varna/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Банер